Brownie




Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, z prostych składników. Wilogtne, mocno czekoladowe, pokryte bitą śmietaną i owocami. Uważajcie aby nie "przepiec" ciasta, może wydawać się niedopieczone i zbyt miękkie, ale jest to jak najbardziej w porządku :) Przepis znalazłam u Agaty z Kuchenne Czary Mary. Czekanie jest torturą, na początku zapach z piekarnika, potem oczekiwanie aż się wystygnie... Jeśli lubicie czekoladowe ciasta, na pewno pokochacie i to brownie :)

The cake is simple to make with easy, convenient ingredients, moist with an intense chocolate flavor topped with heavy cream an fruits. Be careful not to overbake the cake, it will appear undone and very soft when you remove it from the oven. That is OK. I found the recipe on Agata's blog. Believe it or not, waiting is the hardest part. Smelling the cake and waiting for it to bake and completely cool before digging in... If you like chocolate cakes, you’ll love the brownie :)








150g gorzkiej czekolady /150g dark chocolate
100g mlecznej czkolady /100g milk chocolate
150g masła /150g butter
3/4 szklanki cukru pudru / 3/4 cup powdered sugar
100g mąki /100g flour without baking powder
4 jajka /4 eggs

250ml śmietany kremówki + śmietan fix /250ml double cream
2 łyżki cukru pudru /2 tbsp powdered sugar

owoce /fruits





W małym garnuszku roztapiamy masło i połamaną czekoladę, mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy jajka z cukrem, następnie łączymy z czekoladą czekoladą. Do masy dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem, przelewamy masę i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po wyjęciu studzimy.
Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem i fixem, dekorujemy ciasto.

Melt the butter and chopped chocolate in a small saucepan, stirring constantly. Remove from heat and let cool. Beat eggs and sugar with an electric mixer, mix in melted chocolate. Next add sifted flour and stir gently to combine. Pour the brownie batter all over the prepared baking pan. Bake for approx. 25 minutes in 180 degrees. Allow the cake to cool completely.
Pour the double cream into the bowl and whisk until soft peaks form. Once soft peaks start to form, add sugar. 



9 komentarzy:

  1. Om nom nom 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Brownie! Chyba nie znam osoby, która by tego ciasta nie lubiła! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i te owoce są uwieńczeniem całości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne to brownie! :)
    Prezentuje się przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm wygląda świetnie :) lada moment truskawki się pojawią i będzie można wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto koniecznie do wyprobowania ..bardzo apetyczne .mmmniam

    OdpowiedzUsuń

Truskawki się cieszą na każdy miły komentarz :)